Ořešák královský - král zahrady
Staré mohutné ořešáky kralují našim zahradám. Na naší zahradě č.p. 89 je jeden více než stoletý exemplář ořešáku královského (vlašského), který nám nejen stíní, ale i poskytuje plody. Zasadili ho zde patrně původní obyvatelé - mlynářská rodina Ševčíků. Ořešáky do střední evropy dovezli keltové a na jejich rozšíření se také hodně podíleli římané. Původní oblast výskytu je Balkán a Asie... Ořešák plodí vlašské ořechy, které jsou již od neolitu součástí pokrmů, ale využívá se i jeho listů, zbytků slupek a nakonec i dřevo.
Produkty z ořešáku a jejich využití
- vlašské ořechy na jídlo a cukroví,
- ořechový olej k léčení a ochucení salátů
- ořechovice, jako lék i potěšení
- sušené listí, proti zánětům a kožním onemocněním
- zelené skořápky pro barvení vlasů, kůže, ...
Pořekadlo babiček zní "ořechy jsou dobré na nervy". Plody jsou také významným zdrojem vitaminů skupiny B, které pomáhají správné činnost mozku i nervového systému, ale je dobrý i na kůži a funkci vnitřních orgánů. Obsahují i nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou tedy dobrou prevencí cévních onemocnění a infarktu. Vlašký ořech obsahuje hodně tuku, takže je výživný pro lidi i pro ptactvo v zimě...
Listy a nezralé plody se sbírají v červnu a červenci.