Ořechovka, ořechovice
Ořechovka, ořechovice, dokonce i Svatojánská ořechovice jsou názvy oblíbeného alkoholického nápoje, který má podle všeho velmi dlouhou tradici. Původní staroslovanský název "Orehovice" nesla i jedna z rumusných vesnic (dnes Oravice). Receptů na tento nápoj je celá řada, každý výrobce si ten svůj rodinný uchovává pro sebe. Proto je každá ořechovice specifická a tajemná.
Základem jsou nezralé ořechy, které by se měli sbírat v období od svátku svatého Jana (24. června) až do svaté Anny (26. července). Podle pověstí o Svatojánské noci dostává mnoho bylin zázračné účinky, stejně tak i nezralé ořechy v tomto období obsahují ty správné látky, které ořechovici dodají chuť a sílu. Chuť ořechovice dotváří další koření a byliny. Různé složení koření a bylin je tajemstvím různé chuťe jednotlivých ořechovic. Kromě nezbytného alkoholu se do nápoje přidává i cukr.
Právě podle množství cukru a alkoholu se dá ořechovice rozdělit na likér (více cukru, okolo 20 % alkoholu) a tvrdší chlapskou ořechovici s obsahem alkoholu přes 40 %. Zdrojem alkoholu může být vodka (pro nízkoalkoholické likéry), líh, kalvádos a vínovice, avšak nedoporučuje se slivovice.
Ořechy se louhují společně s citrónovou nebo pomerančovou kůrou, hřebíčkem, skořicí, kávou, novým kořením, zázvorem, badyánem, puškvorcem, jalovcem, fenyklem, muškátovým květem a někdy dokonce i s pelyňkem. Ze seznamu je zřejmé, že vývoj receptu se nezastavil, protože se v něm vyskytuje mnoho exotických druhů koření, které kelti a staří slované nemohli běžně získávat z místní přírody. Takže vidíte, že výroba ořechovice je opravdu alchymie...
Ostatně ořechovka má antibakteriální účinky a je tak dobrým lékem při potížích s trávením.
Recept na ořechovku
- 30 nezralých vlašských ořechů
- 1,5 l alkoholu
- 0,5 l vody
- 2 citrony
- 2 rolky celé skořice
- 30 hřebíčků
- 1 badyán (pozor na něj, má výraznou chuť)
- 3 lžíce puškvorce
- 500 gr cukru (podle chuti)
Ořechy předem namočte na 2-3 dny do vody. To samé je dobré udělat s citrónem, aby z kůry vyprchaly chemické látky.
Do sklenice nařežte ořechy a citron. Proložte kořením, zalijte alkoholem (a vodou) a nechte alespoň
3-4 týdny louhovat (čím déle, tím lépe). Vodu a cukr zatím přidávat nemusíte. Po vylouhování a přefiltrování základu svařte vodu s cukrem a přidejte výluh, který se vařit nemusí. Hotovou ořechovici nechte ustát - případné usazeniny na dně nevadí, ale ve skleničce nevypadají dobře...
Další recepty na ořechovku
- Domácí ořechovice na Labužník.com
- Ořechovice od Wendulky na Kudlanka.cz
- Svatojánská ořechovice a zajímavá diskuze kolem ní na Florentyna.cz
Máte vlastní recept, se kterým se chcete pochlubit? Napište nám do diskuze...
Přidat komentář
Přehled komentářů
-
ořechovka od babičky
(Pavel, 22. 11. 2015 17:41:24)
Odpovědět
Mně vštěpovala moje babička že si mám pamatovat pomůcku na výrobu ořechovky a to:čtyři čtyřiadvacítky. Za 1) 4.6 na Jána utrhnout ořechy za 2) dvacet čtyři ořechů za 3) dvacet čtyři dkg cukru a za 4) dvacet čtyři deci slivovice (režné,vínovice ap.) Pak je možno dochutit kdo co má rád třeba hřebíček,med,citron,kůra citronu,skořice,ap. Pavel
-
Ořechovka
(Jana, 13. 7. 2016 16:58:13)
Odpovědět
Ořechovka
-
Ořechovka
(Jana, 22. 4. 2018 23:03:01)
Odpovědět
Dobrý den,
Ořechovku dělám spoustu let podle receptu mé babičky.
Uvádí jako alkohol Režnou,tak jsem použila Vodku. Chtěla bych změnu a zkusit jen Rum. Můžete poradit,jestli je to dobrá volba???
Děkuji Jana -
problém
(tchombe, 6. 9. 2021 21:09:17)
Odpovědět
Dobrý den, potřebuji poradit. Ořechovici jsem připravil asi tak, jako vy doporučujete. K ořechům jsem dal cca 1,5 l slivovice 55%. Po 40ti dnech jdu dochutit, a před tím měřím % al. Ani refraktometr, ani hustoměr neukázaly, že by tam nějaký alkohol vůbec byl. Jak je to možné a co s tím dělat. Poradí prosím někdo? Předem děkuji, Tchombe
-
Zkušenosti
(Kuba, 4. 11. 2021 7:55:34)
Odpovědět
kolikrát jsem už ořechovku zkoušel dělat podle různých receptů, ale stejně když pak koupíte prakticky jakoukoliv kupovanou (a že jich koukám je: https://www.alkohol.cz/produkty/orechovka/kategorie/) tak prostě ta chuť nikdy není tak dobrá, jako u té kupované. Slivovici bych třeba nikdy nekoupil, ale ořechovku klidně